KimmoTarke

Ärsyttävät jenkkitavat

Suomeen tulee Yhdysvalloista paljon asioita ja asenteita, joista on vaikea pitää. Muutamina esimerkkeinä: Geenimuuntelu, roskaruoka, ahneus, kaupallinen terveydenhuolto, ja välinpitämättömyys toisesta, siis oman maan kansalaisesta... Ja kaupallisuus toki myös.
Tämän päivän aihe ei ole niin vaarallinen, kuin edellämainitut, mutta ärsyttävä kyllä.
Puhun valheellisesta tapakulttuurista. Asiaan kuuluu smalltalk kaikkien kanssa, tekohymy kasvoilla, vaikka tosiasiassa kukaan ei ole todella kiinnostunut, mitä toiselle kuuluu. Tervehtiminen kaikkien kanssa on hyvää ja oikeaa tapakulttuuria, Amerikkalaisessa tyylissä minua ärsyttää selkeä näytteleminen, jota ei edes yritetä peittää. Tervehtiminenkin tulee tapakulttuurin pakosta, ei siitä, että oikeasti haluaisi kätellä tuttuja.

Aihe nousi mieleeni, kun vietän syntymäpäivääni tänään, enkä ole lapsuuden jälkeen moista juhlinut koskaan. Siitä syystä eivät lähimmät tuttavanikaan taatusti tietäisi tai muistaisi onnitella minua... mutta nykyään saan kymmenittäin onnitteluja, koska Facebook käskee tehdä niin!
Amerikkalaisen tapakulttuurin aivopesu on mennyt läpi. Pidän asiaa rasitteena... yritän selittää lyhyesti. Jenkeissä jopa pitkäaikainen liikesuhde saattaa olla katkolla, jos toinen osapuoli unohtaa onnitella syntymäpäivänä. Ehkä jopa sittenkin, jos unohtaa liikekumppanin vaimon syntymäpäivän. Aina tavattaessa pitää ensin käydä läpi rasittava näytelmä: Mitä kuuluu puolisolle, lapsille, ja pitää muistaa lemmikistäkin kysyä.Vasta sitten päästään asiaan.

Vaikka henkilö itse ei lainkaan välittäisi siitä, muistaako joku syntymäpäivänsä, loukkaantuu verisesti unohtamisesta kuitenkin... Koska on TAPANA muistaa, ja joutuu itsekin muistamaan onnitella satoja ihmisiä vuosittain, koska ne ihmiset odottavat sitä.

Meitä Suomalaisia pidetään jäyhinä ja sulkeutuneina, ja vaikkapa juuri ulospäinsuuntautuneita Jenkkejä parempina. Totuus on, että paljon mieluummin otan vastaan Suomalaiselta pelkän kädenpuristuksen ilman turhia höpinöitä, kuin kymmenen minuutin vaivaannuttavan smalltalkin, koska niin ”kuuluu” tehdä.
 

Ehkä en ottaisi aihetta näin voimakkaasti, ellen olisi huolissani, miten PINNALLISUUS hiipii pikkuhiljaa maahamme. Syntymäpäiväasia osoittaa, kuinka suuri voima hyvin monien käyttämällä Facebookilla on, kun ujutetaan toisen maan tapoja meille.

Miettikääpä itse... ei ole kovin kauan aikaa siitä, kun täälllä alettiin viettää Valentinuksen päivää, ja Halloweeniä (jenkkityyliin siis, meidän pyhäinpäivän perinteemme on hukkumassa ”tuontikulttuurin” alle.) Amerikkalaiset juhlat ovat kaikki kovin kaupallisia.

Esimerkkinä ilotulitukset. Sellaisten tuotteitten myyjät ovat jo kauan täällä kaivanneet ”edes” juhannus-ilotulituksia, kun nykyään myynti keskittyy lähes kokonaan vuodenvaihteeseen. Lännessä taas poltetaan rahaa taivaalla melkein mistä syystä tahansa.
Olen jo muutamia vuosia odottanut, milloin Suomeen ujutetaan Kiitospäivän viettäminen... että saadaan taas yksi kaupallinen juhla lisää!

Vuodatukseni siis liittyi siihen, miten vieraat kultturitavat yliajavat Suomalaisuuden.
Monikulttuurisuus ei todellakaan ole rikkaus! Vaan se tekee meistä juurettomia.

 

Allekirjoitan tämän

”Suomalaisen kulttuurin puolesta!”

Kimmo Tarke

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Herää kysymys, haluatko sulkea internetin ja lyödä rajat kiinni?
Siten mietin, että perussuomalainen puolue on edistänyt suomalaista kulttuuri nykypäivänä?

Juuso Hämäläinen

Kimmo,

kovin olen saman kokenut. Täysin kyllästynyt jenkkien pinnallisuuteen, nimenomaan kaupungeissa. Maaseudulla asuu sielläkin vielä normaaleja ihmisiä.

Tähän ongelmaan on olemassa kosto, josta käytännön esimerkki. Olin kolleegan kanssa kaksi viikkoa Ohion Columbuksessa konferenssissa. Asuimne kylän parhaassa hotellissa, jossa tummaihoiset ovimiehet puettu pelleasuihin. Kuten tapana on alistaa tummia edelleenkin.

Ensimmäisenä aamuna menimme pääovista kohti taksia. Ovimikko kysyi kuinka voimme. Jäin kertomaan hänelle moneksi minuutiksi kuinka kaikki oli ns. perseellään. Kotona, töissä ja maailmassa. Ovimies järkyttyi.

Seuraavina aamuina sama ovimies pakeni pylväiden taakse piiloon välttääkseen meidät. Olisin toki mielellään vastannut hänelle jälleen kysymykseen: How are you sir this morning?

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Aivan sama tuleeko tänne typeriä tapoja. On ihan yks hailee, kuka haluaa juhlia millä tavalla ja kuka ei. Toiset saavat sydänkohtauksia kun joku puristaa hammastahnatuubia väärin.

Keskitytään omaan elämään ja annetaan naapurien tehdä mitä tekevät, kunhan eivät tee rikoksia. Todennäköisesti jotkut pitävät meitä suomalaisia aivan idiootteina mutta mitä väliä?

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Kaikki asiat mitä blogisti alussa luetteli ovat sydäntäni lähellä. Myös ulkomaiset tavat joiden lähtökohtana kuitenkin on ystävällisyys, ovat mieleeni, olkoon sitten jonkun mielestä kuinka pinnallisia hyvänsä. Näin niitä suhteita/verkostoja vaan luodaan, helposti.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ "..asioita ja asenteita, joista on vaikea pitää. .."

Eläköitymisen lähestyessä osittain em. syistä liu’uin opettelemaan espanjaa. Kun vuosikymmenet joka tuutista tulee lontoota eri murteilla, niin ei ihme, että kotimainen kulttuuri näivettyy. Joskus käy mielessä, että vaihto-oppilasjärjestelmän hinnaksi on tullut suomalaisesta kulttuurista luopuminen. Siinä sivussa näyttää täällä kutistuvan myös ruotsalainen kulttuuri.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Enemmän kuitenkin kuin ihan sinänsä kelpo syntymäpäivän toivottaminen, huomattavasti enemmän huolettavat sellaiset ärsyttävät jenkkitavat, jotka profiloivat meidän jokaisen elämän. Ja näin ollen kyttääjät tuntevat meidät paremmin kuin me itse. Tekevät sitä toki muutkin maat, että ties mitkä tahot.

Meidät on kyberhakkeroitu jokainen, joka osaltamme, ja Berner haluaa loput ;D Puhelintasi kuunnellaan ja seurataan ihan milloin vain halutaan. Private puuhiamme voidaan helposti seurata tietokoneittemme kameran ja mikrofonin kautta. Puhelin jakaa kaikenlaisten appien kautta monipuolista tietoa henkilökohtaisista mieltymyksistä, ja vaikkapa terveysasiat, ties minne.

Kamerat seuraavat meitä livetunnistuksella, liikuimmepa missä tahansa urbaanissa paikassa. Ja loput pienet salaisuutemme kerromme aivan vapaaehtoisesti sanoin, kuvin ja videoin facessa, twitterissä, usarissa, ties missä netin sadoissa palveluissa. Alla pari esimerkkiä:

Twitter livemap > http://onemilliontweetmap.com/
Facebook livemap > https://www.facebook.com/livemap/
Periscope > http://www.periscopemap.live/
Suojaamattomat turvakamerat livenä verkossa > http://www.insecam.org/en/byrating/
Internet livestatistiikkaa > http://www.internetlivestats.com/

Minkäs enää teet, isot ja pienet veljet ne tuolla valvoo, aivan kaikkea ;(• Ärsyttävät jenkkitavat!!!

Niin joo viellä! Hyvää syntymäpäivää Kimmo ;D)))

Juuso Hämäläinen

Hyvä vuodatus Jari. Kaikki listaamasi on todellisuutta, emme tarkalleen edes tiedä missä tänään jo mennään. Kymmenen vuotta sitten oltiin urkinnassa todella pitkällä Snowdenin jakamien speksien perusteella. Tuskin on suurvalloissa kehitys polkenut paikallaan.

Erään jenkkiläisen ict-jätin huipputeknikoilta kuulin, että ohjelmallinen henkilöprofiilien muodostus ja analyysi on hyvin pitkällä NSAn ja monen muun urkintaorganisaation tietojärjestelmissä. Raakadataa imuroidaan jenkkeihin aivan kaikkialta. Osittain jopa reaaliajassa. Kapasiteetti alkaa riittämään koko ihmiskunnan kyttäämiseen ja tietojen arkistointiin yksilötasolla.

Mutta eniten ärsyttää nähdä ihmisiä, joille tämä on samantekevää. Sellainen näköalaton älynköyhyys on todella masentavaa. Ehkä ansaitsemme täydellisen valvontayhteiskunnan.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Hienointa vieraslähtöistä vaikuttamista ei edes vastaanottaja huomaa.

Joko olet tilannut Valitut Palat?

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Melkein kaikesta samaa meiltä aloittajan kanssa. Tosin Halloween on mukava, koska ihmiset tarvitsevat juhla(hauskan ajan vietto päiviä). Vaikka kännissä niitä vietetään silti pääasia on että ihmisillä on hauskaa..

Mutta toivottavasti tuo mitä sinulle kuuluu kysymys ei tartu.. Itse olin Irlannissa vuosia sitten 2kk ajan ja alkoi ottamaan pannuun kun aina kysyttiin How r u?.. Sitten oli pakko vastata Fine, kuten kaikki muutkin teki.. Vaikka olisit juuri kuullut että sairastat syöpää ja elinaikaa olisi jäljellä viikko.. Silti sinulla on vitun "Fine" päivä..

Ja toinen juttu on se että kun Suomalainen sanoaa Anteeka taikka Kiitos! Niin me oikeasti tarkoitamme sitä! silloin toinen voi oikeasti oottaa sen vastaan tietäen että nyt vasta ihminen on tarkoittanut tätä.. Ulkomailla varsinkin Usassa. Sitä toitotetaan niin paljon että siitä on tullut tapa, ja sitä ei edes tarkoiteta. Se vain on sanonta.. Ja se on harmillista.

Syntymäpäivä on vähän sama asia.. Ei aina ole pakko sitä toivottaa ellet oikeasti tarkoita sitä.
Tietysti bisnes maailma on erilainen,sielä pitää tietää kaikkien merkkipäivät jne. Koska silloin kerrotaan että tiedetään/välitetään siitä kenen kanssa tehdään bisnestä. Mutta ei normaalisti tarvitse.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Suomessa peruskoulu kestää 9 vuotta ja noin 30% tuosta ajasta tuntuu kaikilla kuluvan siihen että opettajat jankkaa samaa levyä "pohjoismaissa tervehditään aina kättelemällä, se on pohjoismainen tapa." Siitäpä olenkin tuuminut että Suomessa on joskus tervehditty ystävällisesti halaamalka kuten vanhoissa kotimaisissa mustavalkoelokuvissa, eikä suinkaan kättelemällä kuten nykyään automaatista toistellen jankataan tekemään.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Selvästi Suomessa on tultu siihen tulokseen että kaikki maailman paha on peräisin täältä USA:sta. Nyt ymmärrän paremmin myös sen miten miksi meihin USA:sta Suomeen muuttaviin suhtaudutaan niin nurjasti.

Olen asunut USA:ssa parikymmentä vuotta enkä ole koskaan tavannut blogistin kuvailemaa suhtautumista syntymäpäiviin. Vielä vähemmän on USA osoittautunut minkäänlaiseksi pinnallisuuden kotipaikaksi. Enemmän pinnallisuutta olen nähnyt Suomessa.

Kiitospäivän ja muiden amerikkalaisjuhlien haukkuminen on Suomessa kansanharrastus. Valitettavasti vain niistä juhlista useimmilla on juuret pidemmällä historiassa kuin yhdelläkään suomalaisella juhlalla. Äitienpäivääkin Suomessa vietetään, vaikka sekin on kotoisin täältä perkeleen pesästä. Amerikkalaisystävilläni on onneksi muutakin miettimistä kuin suomalaisjuhlien mollaaminen.

ÄAmerikkalaiset juhlat ovat kaikki kovin kaupallisia"... Olisi mukava kuulla mitä kaupallista Kiitospäivässä on. Kaupat nyt järjestävät omia teemojaan, mutta perheiden viettämänä tuo päivä on minulle vain kaunis perinne. Mitään kaupallista en siitä itse löydä.

Mukavaa tietenkin että maailmassa on yksi maa, Suomi, jossa ei mikään ole kaupallista ja jossa ihmiset aina tekevät vain hyviä asioita, eivätkä missään nimessä muodosta mielessään minkäänlaisia stereotypioita muista kansoista, kuten amerikkalaisista, somaleista, ruotsalaisista, kiinalaista tai virolaisista. Miten voikin olla niin täydellinen kansa olemassa!

Kiitos muistutuksesta että Suomi ei meitä ulkosuomalaisia kaipaa, ja ei halua meidän ajatuksiamme, ideoitamme tai vaikutteitamme, ainakaan täältä USA:n suunnasta.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ongelma ei ole kaupallisuus vaan se että juhlista väännetään kaupallisuudella pinallisia eikä yltiömäiseen pinnallisuuteen ole Suomessa muutenkaan suhtauduttu suopeasti. Kaikki suomalaiset eivät välttämättä esimerkiksi tykkää siitä että kaupallisuus ja pinnallisuus vaikka korvaa joulusta välittämisen ja yhdessäolon (kun oikeastaan vain poimitaan vanhat rusinat pois omasta pullasta ja poimia uudet rusinat tilalle toisesta pullasta).

Ikävin amerikkalainen tapa ehkä kuitenkin on se että pitää otta rooli ja näytellä jotain muuta kuin on eikä voi olla enään rohkeasti vain oma itsensä koska muutkin näyttelee (Joskus kyllä tuntuu että rusinoiden sijaan amerikan pullasta poimitaan vain home klimpit).

Sen lisäksi ettei kaikki "amerikkalainen" toimi täällä, on gelmana Suomessa myös se ettei kaikkea "amerikkalaista" kulttuuria ja asenteita suoraan edes kopioitavissa esimerkiksi amerikkalainen yhteiskuntamalli tai koulutusjärjestelmä aiheuttaa narinaa koska sellaisen toteuttaminen vaatisi olemassa olevien saavutuksista luopumista ja joidenkin ihmisoikeuksien heikentämistä.

Parhaiten muutos näkyy televisiossa ja tv ohjelmien kautta välittyy tuleville jälkipuolille. Mutta yksi homeklimppi jota en itse halua amerikan pullasta poimia omaan pullaan on koventuneet arvot työttömiä ja vähäosaisia kohtaan joita Yhdysvalloissa pidetään roskavakenä ja tuskin viemärirottien arvoisina.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Daniel Malinen

Olet tainnut asua ja työskennellä useamman vuoden Yhdysvalloissa, kun sinulla näyttää olevan vakaata kokemusperäistä faktaa jenkkien kansallisista piirteistä ja tavoista.

Et kuitenkaan eritellyt erikseen yli 100 miljoonan siirtolaisen tai maahanmuuttajan ja heidän jälkeläistensä rodullista ja kulttuuri taustaa, vaikutusta ja osuutta amerikkalaiseen yhteiskuntaan sekä tapoihin.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #15

Ei ole vuosien kokemusta jenkeissä asumisesta, mutta on kekemusta siitä mitä Yhdysvallat esitellään ja mitä Yhdysvallat esittäytyy meille suomalaisille viimeisten kymmentenvuoden aikana.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Turkulainen puhuu pinnallisuudesta !

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Amerikkalaiset tekevät pinnallisen vaikutelman siksi, että heillä on käytösmallit myös sellaisiin tilanteisiin, joissa Suomessa ei niitä ole lainkaan.

Jos tuntematon tulee Suomessa samaan hissiin, niin molemmat katsovat kengän kärkiinsä ja hiki otsalla odottavat koska piinallinen hissimatka on ohi. Amerikassa katsotaan silmiin ja sanotaan kuuluvalla äänellä "How are you?" No, onhan se pinnallista, mutta eikö se kuitenkin ole luontevampaa ja toivottavampaa kuin se suomalainen vaihtoehto?

Toimituksen poiminnat