KimmoTarke

ITSENSÄ TYÖLLISTÄMINEN JA INNOVAATIOT KIELLETÄÄN

Hallituksen lakiesitys 94/2015 sisältää paljon jargonia työtekoon kuuluvista vakuutuksista, ja pikaisesti lukien esitys saattaisi näyttää ”normienpurkutalkoilta”, mutta vaikutukset ovat suorastaan hirvittäviä.

Puhumattakaan siitä, että esityksessä on myönnytyksiä (parempi asema) kolmansista maista Suomeen töitä tekemään tulleille, joitten virallinen asuinpaikka ei ole Suomi! ,niin lisäksi todella vaarallinen asia on työntekijän statuksen kiristäminen vain kahteen kategoriaan: palkkatyötekijä tai yrittäjä. Eli, ellet ole vakituisessa työsuhteessa, ja haluat tehdä töitä, olet yrittäjä!

Itse 26 vuotta yrittäjänä toimineena tiedän, että yrittäjälle asetetaan kaikenlaisia maksuja kyllä, mutta minkäänlaista sosiaaliturvaa ei ole.
Oma yritykseni poltettiin muitten virheen takia viime vuonna. Vakuutuskorvausta en saanut, josta syystä jäin vielä velkaakin, työn ja omaisuuden menettämisen lisäksi. Lopulta pääsin työttömyysturvan piiriin, mutta vain peruspäivärahalle. Ajatukseni oli pyrkiä menestyneitä tuotteitani (keksintöjäni) tarjoamaan vielä myyntiin, koska niille on tarvetta.
Työosuuskuntamuotoinen toiminta olisi ollut ratkaisu tähän, mutta nyt lainmuutos estää senkin.
Enää ei ole vuoden alusta mahdollista työllistää itseään työosuuskunnan kautta, lain mukaan minut katsottaisiin yrittäjäksi, jolloin peruspäivärahakin loppuisi.
Laki siis tekee mahdottomaksi työnteon oma-aloitteisesti! Sitäkö todella haluttiin, vai eivätkö lain leimanneet kansanedustajat tajunneet, mikä vika laissa oli?

Vihjasinkin jo osittain keksintöihin ja innovaatioihin. Harvoin yhdellä pienellä (menestyvälläkään) tuotteella pyöritetään yritystoimintaa isoine maksuineen. Osuuskunnan kautta voitaisiin saada käyntiin pienvalmistusta, joka myöhemmin voisi johtaa isompaan liiketoimintaan, jopa vientiin. Ennenkaikkea tuotekehitys onnistuisi myös pienyrittäjältä, mikä on koko yrittäjäaikani ollut lähes mahdotonta: kehitysrahat on annettu isoille toimijoille, ei koskaan pienyrittäjä saanut mitään anoessaan.

Lainmuutos tulee tuhoamaan työosuuskunnat,mikä on erittäin vakava taka-askel Suomen taloudelle.

Jyrki Katainen pyrki jo aiemmin tuhoamaan osuuskuntaliikettä, hän toki lähti isoimmasta päästä, eli elintarvikepuolen osuuskuntien pakkomuuttamisesta osakeyhtiöiksi. Ei onnistunut.
Suomen Yrittäjien Martti Pallari on myös ollut vastaan osuuskuntia, varsinkin nimeenomaan työosuuskuntia, joista kirjoitan.
Voinemme havaita, mistä piireistä osuuskuntavastaisuus tulee. Niistä, jotka edistävät vain rahakasta suuryrittäjyyttä. Suomen yrittäjät eivät koskaan tukeneet pienyrittäjää mitenkään, siksi itse lähdin politiikkaan mukaan.

Hallitus on jo perunut huonoja esityksiä roppakaupalla, tämä kuuluisi niihin peruttaviin...

Kansanedustaja Ville Tavio on jo herännyt aiheeseen, ja laittanut siitä kysymyksen eduskunnassa.
Kansanedustajien aloitteita nyt vain ei oteta käsittelyyn, aloite pitäisi tulla eduskuntaryhmältä.
Ja mitenkähän PS eduskuntaryhmä voisi tällaisen vääryyden korjata, kun sama puolue on hallituksessa? Lupaa ei ikinä tule.
On todella sääli, että PS hallitukseen päästyään on mukana Suomalaisten asemaa heikentävissä toimenpiteissä, vaalilupausten vastaisesti. (olin itsekin ehdolla eduskuntaan, ja tunnen vaaliohjelmat, ja myös itse lupasin jotain aivan muuta kuin nyt on tehty. Hävettää oikein, kun saan kuulla, että nyt tehdään noin, erilailla, kun minä kerroin.)
PS:n suorademokratia lakkasi toimimasta, kun hallitukseen päästiin. Enää ei kysytä kentän (äänestäjät, paikallistoimijat) mielipiteitä, ei edes eduskuntaryhmän todellisia näkemyksiä, vaan mennään kuten muissakin isoissa puolueissa: puoluejohtaja lähipiireineen päättää, ja vastaanhangoittelijat hiljennetään.

94/2015 siis jatkaa työllistymismahdollisuuksien tuhoamista Suomessa.
Tämä luokittelu pitää perua.
Tämä ei ole kannustinloukkujen ja byrokratian purkua, vaan niiden lisäämistä!
Nyt varmasti kukaan työttömänä oleva, joka haluaisi osatyöllistää itsensä, ei uskalla, koska pelkona on työttömyysturvan menettäminen kokonaan.

Muutama linkki aiheesta:

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Sivut/HE_94+2015.aspx
http://yle.fi/uutiset/yrittajyys_tyottomyysturvan_esteena_-_kaipaamme_ko...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Suomi on nyt valinnut tiensä. Suomalaiset yrittäjät muuttavat pois ja ulkomaalaiset muuttavat Suomeen.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Näin siis valtio irtisanoo ja lomauttaa kansalaisia? Suomi OY AB ei kuitenkaan toimi kuin yritys, sanoi Stubbkin. En tiedä mitä ministeri sillä haki mutta sen verran oikessa on ettei maata johdeta kuin yritystä vaan sitä pitää johtaa kuin yhteisöä, sillä valtio on yhteiskunta.

Käyttäjän KimmoTarke kuva
Kimmo Tarke

Valtiota ei johdeta kuin yritystä, totta, mutta tarkoittaa aivan eri asiaa kuin blogissani esitin. Blogini idea oli, että Suomessa pyritään ottamaan viimeisetkin keinot pois työllistää itsensä, siitä rangaistaan!
"Valtio ei ole yritys" tarkoittaa esimerkiksi seuraavia asioita:
-Yritys voi lyhyellä aikavälillä pelastautua konkurssilta vähentämällä henkilökuntaa, lopettamalla koulutuksen jne... koska yrityksen ei tarvitse ajatella seurannaisvaikutuksia MUILLE. Valtion täytyy, siksi yritysopit eivät sovi valtionjohtoon (eikä yritysjohtaja sovi pääministeriksi).
-Yrityksen ja valtion velat ovat luonteeltaan kaksi aivan eri asiaa. Jos uskalletaan kasvattaa valtionvelkaa JA! sillä saadaan talouskasvu aikaan, se on täysin ok. (koska talouskavun avulla vanhatkin velat kuittaantuvat tuosta vain). Jos otetaan velkaa vain "hyvinvoinnin ylläpitämiseen" niin se ei ole ok, koska velalla ei ole saatu tuloja aikaan.

Käyttäjän KimmoTarke kuva
Kimmo Tarke

Harmi, tuohon juuri yritinkin kommentoida.
Vastaus on siis ensimmäiseen kommenttiin, Pekka Liskonmäelle, menisikö toisella yrityksellä oikeaan paikkaan)

Käyttäjän MattiParkkinen kuva
Matti Parkkinen

Tämän kirjoituksen esiin tuomat yrittäjät eivät muuta pois, koska ulkomailla ei heillä olisi nykyisen vertaistakaan mahhdollisuutta jatkaa yritystoimintaansa. Nykyinen hallitus on kokoomuksen toimesta vahvasti suuryritysmyönteinen, mutta ei välitä vähääkään pienyritysten toimintaedellytysten ylläpitämisestä. Tästä mainio esimerkki on suuryriten veronkierron tukeminen. Suuryritykset maksavat voitostaan veroa keskimäärin viisi prosenttiyksikköä ja pienemmät ei-monikansalliset yritykset 20. Tyhmempikin ymmärtää, kummalla on kilpailuetu. Valitettavasti on niin, että hallituksemme tavoite ainakin lyhyellä aikavälillä on työttömyyden maksimointi, tämä ay-liikkeen alasajamisen vauhdittamiseksi. Tavoite on epärealistinen, mutta ennen kuin hallitus sen joutuu toteamaan, paljon konkursseja on jo tapahtunut.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Normienpurkutalkoilla on lähdetty tekemään Suomea mustavalkoisemmaksi ja yksinkertaisemmin asettamalla ihmiset joko tai linjalle eikä välimuotoja suvaita. Onhan se kauhistus jos Marttus the sorvaaja hyppääkin tehtaan sorvinäärestä freelanserin tai k-marketin Pam the siivoja perustaakin ystäviensä kanssa kukkakauppa osuuskunnan. Ikävää tässä on se että itsekkin aijoin itsensätyöllidtäjäksi kun ei ole työkekemusta, kun perustulokin on tulossa ja koska olen iäkäni takia nuorisotyötön.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Saatantietää muuten osuuskuntatoiminnan vastustamiselle syyn. Se rinnastettiin kylmänsodan aikana Yhdysvalloissa sosialismiin ja kommunismiin eli oli täysin kapitalismin normien vastainen. Nyt 2000-luvulla Jenkeistä on Suomeen rantautunut uus- eli markkinaliberalismin aate.

Käyttäjän KimmoTarke kuva
Kimmo Tarke

Daniel taitaa olla olla oikeassa, osuuskuntia vastustetaan Suomessakin ideoligilisista syistä. Lieneekö niin, että hallituksen usa-vaikutteille alttiimmat ovat uskoneet propagandan, että osuustoiminta on kommunistista?
Mielenkiintoinen näkökulma siinä mielessä, että en ole itse pystynyt analysoimaan, MIKSI IHMEESSÄ työtä ja innovaatioita luovaa osuuskuntatoimintaa yleensä Suomessa halutaan vastustaa? Jos tuossa on syy, niin silloin ei voi todeta muuta kuin, että päättäjämme ovat kykenemättömiä toimeensa, jonka pitäisi olla Suomen ja Suomalaisten etujen ajaminen.

Pekka Iiskonmaki

Suomi voisi leikata 5 miljardia veroja sieltä, jossa ne eniten haittaavat taloutta.

Kunnallisveron katto pitäisi olla 15%.

Huom! Virossa koko tulovero on 20% ja Eestin pojille/tytöille työ maittaa. Pitäähän palkasta jäädä itselle muutakin kuin tilinauha ja kipeä selkä.

Toimituksen poiminnat