KimmoTarke

IN VITRO/LEHMÄN RÖYHTÄYS/SIAN TUHNAUS

Otsikko on tarkoituksellisesti hämärä, mutta aihe kansainvälisesti tärkeä.
Selitän kyllä.

In vitro on latinaa, Suomeksi ”lasissa”. Tuota helposti käytetään terminä, kun puhutaan mistä tahansa laboratoriossa kehitellystä. Termi on tullut nimeksi myös kansaiväliselle kilpailulle, jossa eri maitten tutkijaryhmät pyrkivät kehittämään vaihtoehtoja alati kasvavalle lihan kysynnälle.
”In vitro” on siis tullut nimeksi laboratoriokasvatetun lihan tuotannon tutkimukselle.

Ellei mitään puhuta eläinten oikeuksista, ja paljon kohua herättäneestä dokumentista teuraseläinten käsittelystä, on teuraslihan tuotanto ympäristöllisestikin ongelmallista.

Seuraavaan otsikon kohtaan: Metaani on kasvihuonekaasuista pahin, kymmeniä kertoja hiilidioksidia saastuttavampi. Paljon sitä tuottavat KUIVAAMATTOMAT SUOT, myös vanhat kaatopaikat, mutta 37% kaikesta metaanituotannosta tulee märehtijöitten (lehmät) röyhtäisyistä. Lehmien ruuansulatus perustuu vihreän aineksen (ruoho) mädättämiseen, josta syntyy paljon metaania. Lihantuotanto on suuri kasvihuonekaasujen tuottaja, ja lihantuotannon kysyntä sen kuin kasvaa koko ajan, kun ennen ”kehitysmaina” olleet suuripopulaatioiset maat vaurastuvat, keskiluokka kasvaa, ja alkaa vaatia lihaa. Tämä kuvio on helpoimmin esitettävissä Kiinan esimerkin kautta. Kiinassa aiemmin on maaseudulla ollut eniten väkeä, ja on syöty riisiä/kastiketta pääruuaksi. Vaurastumisen edetessä yhä useampi muuttaa maalta kaupunkiin, ja varallisuuden kasvaessa halutaan ruuaksi lihaa, jota ei ole maaseudullu totuttu syömään. Kiina on jo tehnyt omalta kannaltaan järkeviä kauaskantoisia ratkaisuja Afrikassa. Mitä siis? Kiinassa on havaittu, että laajenevaan lihan tarpeeseen ei pystytä vastaamaan, koska karjalle ei riitä rehua. Vaikka Kiina on valtava maa, kysntä on niin kova, että omat viljelymaat eivät riitä, vaikka maa suuri onkin. Siksi on ostettu alueita Afrikasta, jotta rehuntuotannon tarpeisiin pystyttäisiin vastaamaan.
Tuossakin tulee lopulta kuitenkin pää vetävän käteen, pihvilihan tuotantoa ei voi alati lisätä.

Miten siis kolmas otsikon asia tähän liittyy?
Sika syö pääosin viljapohjaista ruokaa, eikä siis tuota metaania läheskään yhtä paljon kuin lehmä.
Olisiko siis ilmasto-ongelman ratkaisu siirtymisessä naudanlihasta sianlihaan? No, eipä ole, koska sikojenkin tarvitseman viljan tuotanto on kokonaisrasitteeltaan (lannoitteitten tuotanto, polttoaineet kaikkiin koneisiin, jne.) melkoisen paljon hiilidioksidia tuottavaa.
Samasta syystä voidaan heti suoraan unohtaa karjatilallisten jutut pienestä metaanista, kun lehmille syötetäänkin viljaa!

Tämä tekniikka ja biologia oli pohjustus sille, että jos maapallomme haluaa elättää tämän verran, ja enemmänkin, ihmisiä, jotain muuta on keksittävä, kuin pihvilihantuotanto.

MERILEVÄ on tavaraa, jota pystytään viljelemään edullisesti, koska vaatimukset ovat vähäiset.
Levästä prosessoimalla saadaan ruokaa, jonka vain todelliset kulinaristit tunnistavat olevankin jotain muuta, kuin väitetty (jopa pihvi, jne.)

SIENET ovat mielestäni todella hyvää ruokaa sellaisenaankin, mutta tietyistä lajikkeista voidaan teollisesti prosessoida kalkkunanlihan kaltaista tavaraa.

RIISI on ollut idässä perinteisesti hyvän ravintoarvon sisältävä elintarvike, jota ei tarvitse edes prosessoida. (mieluummin EI, mielestäni, koska ”tarttumatton riisi” on jenkkikeksintö, jossa riisistä otetaan pois kaikki ravintoaineet, ja maku myös! Hiomalla pinta pois, jolloin riisi on ”irtonaista”)
Kuten aiemmin sanoin, Kiinalaiset, jotka ovat riisiin tottuneet, haluavat nyt LIHAA. Ja muissa maissa vasta aletaan oppia käsittelemättömän riisin hyvät ominaisuudet :)

Nuo tiedämme jo, ja odotamme, kuinka nopeasti laboratoriossa kasvatetun lihan tuotanto saadaan tehtaisiin.
Ilman eläintä kasvatettu liha kuulostaa hurjalta, jopa vastenmieliseltä, mutta... Jos katsotaan faktoja, sitä puoltavat monet asiat.
Kirjoittaja ainakin söisi mieluummin lihaa, joka on kasvanut laboratoriossa, kuin sellaista lihaa joka on otettu eläimestä, joka on saanut syötäväkseen geenimuunneltuja kasveja, ja sairauksiinsa monet kerrat antibiootteja.
Jos ei edes puhuta teuraseläinten kärsimyksistä, niin puhutaan sitten rehuntuotannon ja eläinten kasvatuksen valtavasta energiankulutuksesta. Kuten myös puhtaan juomaveden kulutuksesta.

Jos lihankasvatus teollisesti (solubiologisesti) tulee taloudellisesti mahdolliseksi lähivuosikymmeninä, siinä on vihreitäkin tyydyttävä ratkaisu! Ei kiusata eläviä eläimiä, ja päästöt vähenevät.
Tiedämme, että kun teknologia kehittyy, teollinen valmistaminen halpenee. Lihan kohdalla laatu paranee ajan mittaan, ja lopulta mausta on hyvin vaikea erottaa solukasvatettua ja aitoa.
Aidolle on kuitenkin aina markkinansa, joku edelleen haluaa kylkipalansa grilliin luineen, vaikka hinta on huikea, johtuen siinä vaiheessa hintaan lisätyistä päästöveroista.

Silloin olemme ehkä oikealla tiellä, kohtuuhintaista lihaa on saatavana kaikille tarvitsijoille, jotta ei ole pakko ”tyytyä” ruokaan, joka ei sisällä lihaa lainkaan. Varakkaampi voi halutessaan ostaa ”aitoa tavaraa”, ja muille on tarjolla erilaisia ravitsevia vaihtoehtoja, jotka lisäksi maistuvat hyvälle.

Kerrankin ruokateollisuus menee oikeaan suuntaan! Kasvatettu liha ja merilevätuotteet esimerkiksi ovat huomattavan paljon terveellisempiä kuin vaikkapa tänä päivänä syömämme einekset, jotka sisältävät erittäin vaarallisia transrasvoja, ja varsinkin yhdysvalloissa joka ruoka sisältää maissisokeria!

 

Vihreät haluavat ja vaativat kaikenlaista, mutta eivät käsitä että tuloksiin päästään ainoastaan tekniikan kehittymisen kautta. ”Takaisin luontoon” on typerä ajatuksenakin jo, suomennettuna se tarkoittaa: takaisin keskiajalle.
Tekniikan, biologian ja teollisuuden kehitys siihen kunniaan, jonka ne ansaitsevat.

Lisää rahaa tutkimukseen ja koulutukseen.
Lisää kohtuuhintaista energiaa vesivoiman ja ydinvoiman avulla, jotta tavoitteisiin päästään.
Vihreitten tulisi lopettaa vesivoiman ja ydinvoiman vastustaminen, koska tuulienergia on pelkkä vitsi, ja hyvin kallis veronmaksajille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kalat ovat myös ravintoa joka ei piereskele.Raahessa kertovat hylkeiden piereskelleen, kun sumua on paljon ilmassa.

Toimituksen poiminnat