KimmoTarke

Facebook-sensuuriako? pakolaisaiheesta.

Törmäsin mielenkiintoiseen ilmiöön, facebook-kirjoitukset eivät näykään kaikille käyttäjille samalla tavalla.
Ystäväni kirjoitti sivulleni kysymyksen, miten voisimme vähentää turvapaikanhakijoitten tulvaa maahamme. Tietenkin kirjoitin siihen vastauksen, jonka luulin kaikkien näkevän samalla tavalla, koska olen aina julkaissut kaiken julkisena omalla sivullani.

Suurena yllätyksenä kuulin (ja näin), että henkilön, joka ei ole fb-kaverini, omalla fb-sivulla ei näkynyt mahdollisuutta ”tykätä” kirjoituksestani! Eikä tietenkään sitten jakaa myös...

Onko tässä kyse jonkinlaisesta sensuurista, vaiko vain huonosta ohjelmoinnista?

Juuri luin Esa Mäkisen loistavan romaanin ”Totuuskuutio”, jossa fiktion kautta kerrotaan faktoja, miten tiedonvälitystä pystytään hallitsemaan, ja kirjoituksia vääristelemään.
Suosittelen kotimaista huippukirjaa kaikille, koska kirjoittaja ammattinsa puolesta todellakin tietää mistä puhuu!
Kirjan luettuani aloin todella miettiä, miten facebook-päivitykseni todella näkyvät muille ihmisille, vai näkyvätkö lainkaan. Kirjassa oli hyvä opetus siitä, että kirjoittaja kuvittelee tekstinsä näkyvän, mutta hänellä ei ole mitään keinoa tarkistaa näkevätkö muut sen, saati sitten näkevätkö samanlaisena kuin alkuperäinen teksti oli.

Onko siis niin, että mielipiteitämme jo nyt lakaistaan maton alle, harjoittamalla salaista ”Internet-sensuuria”?

Kirjassa luotiin kuva maailmasta, jossa rahalla pystyy ostamaan haluamaansa ”sensuuria”. Tietyille ryhmille epämielyttävät uutiset pystytään piilottamaan, vääristelemään kommentteja, ja lopuksi vielä pilaamaan todellisen totuuden kertoneitten ihmisten maine. Jopa tietoja muuttaen, tehden heistä rikollisia.

Onko tämä kaikki jo täällä tänään?
Harrastaako fb sensuuria rahasta?
Näkyvätkö kommentit oikein kaikille?

Kokemuksieni takia, ehdottaisin, että kukaan meistä ei enää ottaisi sosiaalista mediaa täysin varmana, vaan aina joskus ehtiessään kyselisi sosiaalisen median kavereiltaan, kuten myös muilta tutuiltaan, miten he näkevät omat päivityksenne. Vai näkevätkö lainkaan!?
Ehkä näin saisimme tietoa siitä, onko jo nyt käynnissä rahalla ostettu mielipidemuokkaus, eli kommenttien poisto/niitten muokkaaminen.

Turha toki kysellä ”tavallisten” päivitysten perään, mutta jos otatte kantaa vaikeisiin yhteiskunnallisiin aiheisiin, kuten vaikkapa maahanmuutto, silloin olisi hyvä saada dataa siitä, meneekö sanomanne perille koskaan, vai ei.

Jo eduskuntavaaliaikana (ehdokkaana) ihmettelin, miksi monia julkaisujani oli kummallisesti poistunut facebookista, kun olisin halunnut nostaa ne uudelleen keskusteluun. Miten siis tiedän, ovatko muut koskaan ensimmäistä kertaakaan nähneet niitä? En todellakaan mitenkään.

Useimmat meistä ovat nähneet, että valtalehtien teettämät ”mielipidetutkimukset” näyttävät aivan jotain muuta, kuin oma, ja kaikkien tuttujemme mielipide on. Eikä myöskään keneltäkään meistä ole koskaan kysytty mielipidettä näihin ”otantoihin”. Tuttua??
Onko tässä todellakin kyse ”satunnaisesta otannasta”, vaiko tarkoitushakuisesta mielipiteenmuokkauksesta sittenkin?

Lukekaapa mainitsemani kirja, ja miettikää sen jälkeen, mihin voi luottaa, ja mihin ei.

Terve skeptisyys on hyvästä, sokea luottamus ei.
Terve skeptisyys on hyvästä, salaliittojen etsiminen joka paikasta ei ole, eikä se ole myöskään kirjoitukseni tarkoitus.

Kirjoitukseni tarkoitus ei ole luoda mitään turhia pelkoja, vaan kehottaa ihmisiä havainnoimaan, meneekö heidän mielipiteensä perille. Koskaan missään, vaiko ei.

Jopa raamatussa kehoitetaan epäilemään kaikkea, mitä väitetään, ja etsimään itse totuus!
Olkaa kiinnostuneita, ja etsikää totuutta, älkää luottako mediaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Jostakin syystä eräitä facebookin viesteja on tullut minulle 24h myöhässä, asiat ovat menneet siten ohi, eli olin jo 22h myöhässä. Facebookin toiminta muuten oli aivan normaalia kyseisinä aikoina. Nämä asiat ovat minua mietityttäneet.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Olit kansanedustajehdokas kuten minäkin. Havaitsin vaalien aikaan samoja piirteitä tiedonvälityksessä. Tyyli oli todella ala-arvoista ja häikäilemätöntä, joten en epäile yhtään vaikka olisit ounasteluissasi oikeassa.
Kirjoitin vaalipäivän aamuna seuraavan kirjoituksen Usariin:
http://reijopaunonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1935...

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

" Suurena yllätyksenä kuulin (ja näin), että henkilön, joka ei ole fb-kaverini, omalla fb-sivulla ei näkynyt mahdollisuutta ”tykätä” kirjoituksestani! Eikä tietenkään sitten jakaa myös... "

Tämän viikon aikana nämä sattumukset näyttävät lisäyntyneen olen jopa ajatellut että fb-n käyttö olisi siten jopa vähentynyt, keitä tämäkin palvelisi.

Käyttäjän ReimaHeikkil kuva
Reima Heikkilä

Kaverilistalle kuulumattomien henkilöiden kommentointi ja tykkäily pitää kai erikseen sallia vaikka näkyvyys olisi asetettu julkiseks. Sitä en sitten tiedä että miksei jonkun muun henkilön tekemä päivitys sun seinällä näy muille, mutta pähkinänkuoressa kyse siis tuskin on sensuurista. Facebookin kaltaisella korporaatiolla tuskin on edes tarvetta, mielenkiintoa tai aikaa sensuroida kenenkään suomalaisen poliitikon tekstejä vaikkas olisi isompikin pamppu kyseessä...

Suosittelen muuttamaan asetukset niin että kenen tahansa on mahdollista ruveta seuraamaan sua facebookissa ja että kaikki päivitykset on seuraajille julkisia niin että kommentointi / tykkääminen / jakaminen on kans mahdollista. Sen jälkeen se viestin perille meneminen on kiinni lähinnä siitä kuinka sitkeästi se seuraaja jaksaa nököttää facebookissa.

Käyttäjän PenttiFabritius kuva
Pentti Fabritius

FB,harjoittaa sensuroivaa tiedonvälitystä,epäluotettava.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Kertoisitko paremman, vaihdan välittömästi ja suosittelen muillekkin.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Käypä tarkistamassa ensin omat asetuksesi. Settings --> Timeline and tagging --> Who can see things on my timeline. Sieltä löytyy kohta "Who can see what others post on your timeline?". Jos haluat kaikkien näkevän muiden sinun seinällesi kirjoittamat päivitykset, valitse valikosta "Everyone".

Tarkista myös, että Settings --> Followers --> Who can follow me -kohtaan on asetettu "Everybody" ja saman sivun Follower comments -kohtaan myös "Everybody".

Noilla asetuksilla kaikki näkevät seinällesi laitetut päivitykset, voivat kommentoida niitä ja luultavasti siis myös tykätä niistä.

Siiri Hiiri

Kun sanot, että kaverisi sivulla ei näkynyt mahdollisuutta tykätä vastauksesta, mitä tarkoitat?

Jos tarkoitat, ettei vastauksesi näkynyt hänen seinällään, syy on todennäköisesti se, ettei hän ole kaverisi ja että itse vastasit erillisellä statuspäivityksellä etkä käyttämällä Reply-toimintoa hänen kysymyksensä alta. Hän ei saa viestejä uusista päivityksistäsi sen enempää kuin minun, koska hän ei ole valinnut meitä kavereikseen, muutenhan meidän jokaisen uutisvirrassa vilisisi koko maailman kuulumiset. Tai ainakin niiden, jotka ovat valinneet koko maailman yleisökseen.

Myös kaverisi kannattaa tarkistaa asetuksistaan, mikä on hänen yksityisyysasetuksensa ja ketä hän seuraa. On jonkin verran aikaa siitä, kun kirjauduin Facebookiin, mutta silloin oletuksena yksityisyysasetuksissa oli "kaverit ja kaverien kaverit". Itse pitää päättää, kuka näkee ja mitä. Voit myös testata, mitä kukin seinälläsi näkee. Yksityisyysasetuksissa on kohta, johon voi kirjoittaa kaverin nimen ja nähdä, miten hän sinun seinäsi näkee. Käytän tätä silloin tällöin tarkistuksiin, koska vuosien varrella tulee vastaan niitä kaverien kavereita, joiden EI halua tietävän kaikkea tai pystyvän kommentoimaan mitään. Kaikki kun eivät ole kivoja ihmisiä.

Lisäksi tulevat vielä uutisvirran näkemisen algoritmit, jotka muuttuvat silloin tällöin. Viime aikoina on painotettu sellaisten näkymistä, joita olet eniten käynyt tykkäämässä tai kommentoimassa, tai jotka ahkerimmin päivittävät. Silloin tällöin pitää myös itse valita uutisvirran järjestykseksi "most recent", koska vähän väliä se valitsee automaattisesti "top comments" - eniten kommentoidut jutut - jolloin kaverien viimeiset kuulumiset saattavat hukkua monenlaisen kiihkeämmän väittelyn alle.

Nämä ovat paljon todennäköisempiä syitä kuin sensuuri tai maksettu mielipiteenmuokkaus. Kuka edes maksaisi ja määrittelisi, miten kukin suomalainen saisi mielipiteitään ilmaista?

Miika Juntunen

Aivan takuulla Facebook näkee vaivaa joidenkin summittaisten maahanmuuttoöyhötysten piiloittamiseen ihmisiltä samaan aikaan kun ko. palvelu on täynnä väkivaltaan yllyttäviä ja rasistisia ryhmiä. Mitä jos nyt vain laittaisit asetuksesi kuntoon kun tosiasiassa Facebookilla ei edes ole suomenkielisiä työntekijöitä, joilla olisi mahdollisuus kuvailemaasi sensuuria toteuttaa.

Itse muuten tiedän Facebook-statuksien näkyvän kavereilleni siten, että niihin tulee kommentteja. Tietty jos päivitykset ovat päivästä toiseen samaa maahanmuuttoöyhötystä niin saattaa olla, että kukaan ei jaksa enää vastata vaan hide-toiminto on otettu käyttöön jo aikoja sitten. Usein nämä ns. kriitikot, jotka syyttävät muita "fanaattisesta monikulttuurisuususkosta" tai vastaavasta eivät itse mistään muuta puhukaan kuin monikulttuurisuudesta, maahanmuutosta ja islamisaatiosta ja tuntuvat lisäksi pitävän tällaista monomaanista käytöstä aivan normaalina. Yleensä aikuisilla ihmisillä on tärkeämpiäkin asioita mietittävänä.

Toimituksen poiminnat